Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Ölands Skördefest – en färgsprakande folkfest – av Sven Ekberg

Den 28 oktober 1996 skrev Sven Ekberg (på skrivmaskin!) ner sin idé om det som sen skulle bli Ölands Skördefest.
Det är inte ofta som verkligheten visar sig överträffa drömmar och visioner. Men nu har det hänt. Ölands Skördefest har blivit ett arrangemang, en folkrörelse och en folkfest som jag aldrig, i min vildaste fantasi, hade vågat hoppas på när tanken poppade upp en dimmig och råkall marsdag.

Idén kommer alltså egentligen från det lilla skatteparadiset Jersey i engelska kanalen, där man varje vår arrangerar ”Good food festival”. Ön sägs bl a vara en av världens restaurangtätaste platser.
Från den goda matfestivalen i kanalen gjorde vi ett fylligt reportage i radioprogrammet Meny i P1 ”Meny”, där kocken och konstnären Måns Rossander från Mellby var ständig medarbetare och där köksmästare Karin Fransson från Borgholm var ofta hörd gäst.

Ett inslag som doftade mat och speglade glädjen och festen kring de egna råvarorna och de lokala krogarnas dukade bord. På område efter område hävdade ön sin egenart. Jag upptäckte ganska snart att öarna Jersey och Öland hade många beröringspunkter.
Turismen är en lika viktig näring för Jersey som för Öland. Men medan ölänningarna, av tradition marknadsfört sol och bad har man på Jersey satt fingret på det kulinariska, på öns fina råvaror och det egna köket.
Efter många år som ”ölänning” insåg jag att vi har samma förutsättningar som de stora och välkända gastronomiska distrikten ute i Europa. Här finns landets bästa och finaste råvaror. Den pinfärska fisken, de solmogna jordgubbarna, potatisen, tomaterna, bönorna, gurkorna, vitlöken, sparrisen, kryddträdgårdarna, de vilda brännvinskryddorna, osten, hjortarna och lammen som betar på alvarmarker och strandängar. Lägg därtill många duktiga och kreativa kockar med matkreatörerna Karin Fransson och Josef Weichl i spetsen, som alltid skapar rätter i den högsta gastronomiska ligan.

Årens ölänningar
Nu var idén född och det gällde att smida medan stekjärnet var varmt och gå vidare från tanke till handling. Tankegångarna presenterades för Rolf Attoff och därmed var Ölands Skördefest ett faktum. Årens Ölänningar ställde sig helhjärtat bakom projektet. Vi hade också turen att snabbt knyta Jeanette Milesson, Anne Wilks och Jörgen Areskough till projektet, vilket visade sig vara ett lyckokast. Jeanette producerar nu det matiga Magazinet och hur många arbetstimmar Anne och Jörgen lagt ner och hur många mil de kryssat mellan norra och södra udden för att i varje vrå förankra och utveckla Ölands Skördefest går inte att räkna.

Konstnatt
Vi kunde heller inte drömma om att Konstnatten skulle bli den enorma succé som den blev när vi första gången träffade eldsjälen Hasse Svensson i Mysinge för att diskutera hur även konsten skulle få en given och naturlig plats i Ölands Skördefest. Närmare 70 000 besökare letar sig ut i mörkret på Öland för att titta på konst och för att träffa konstnärer och vänner i höstnatten.
När Ölands Skördefest föddes återupplivades också en urgammal svensk bondetradition. Skördefesten ligger alltid i anslutning till Mickelsmäss, som förr satte punkt för odlingsåret. Då skulle skörden och djuren vara under tak. Sedan blev det Mickelsfest, ett firande som bara julen överträffade.

900 evenemang
Ölands Skördefest bjuder på över 900 olika evenemang och aktiviteter från södra till norra udden.
Snart sagt varje ölänning, från 6-90 år, är på ett eller annat sätta engagerad i festligheterna.
Invigning i Årets Ölandsby, utdelning av Gyllene Pumpan, press, radio och TV är på plats, blickarna riktas mot Öland, nya Årets Ölandsby utses, barnen ritar och målar skördemotiv, krogarna erbjuder skördefestmenyer, bönder och odlare öppnar visthusbodarna, får och folk samlas i Borgholms slott, fyrverkerier flammar, kroppkakor kokas, Solliden tar emot i kunglig höstskrud, Kårehamn bjuder på fiskfestival, hotellrum och stugor fylls, husbilar rullar över bron.
När Öland dukar upp till en hejdundrande Skördefest kan jag bara leende instämma i lantbrukare Ingvald Peterssons smått bevingade ord: – Varför åka till Provence när Ventlinge finns!

 

 

Reportage

Cykla under Ölands Skördefest!

I vår strävan att bli ett hållbart evenemang ingår att vi gärna rekommenderar olika sätt att ta sig fram på Öland.

Läs mer

Ölands Skördefest – en färgsprakande folkfest – av Sven Ekberg

Ölands Skördefest – en färgsprakande folkfest

Läs mer

Nostalgigaraget Öland

Nostalgigaraget finns i Södra Gärdslösa på Ölands östra, sida i höjd med Borgholm.

Läs mer

Mörby Design

På Mörby Design tillverkas vägglampor.

Läs mer

Magasin 1

Magasin 1 är ett litet familjärt åretruntöppet hotell i Mörbylånga hamn.

Läs mer

stickobrinn

Stickobrinn i Kastlösa är ett ljusstöperi med en mysig butik intill verkstan.

Läs mer

Albrunna pumpor

Ingela Selin som driver Albrunna pumpor har mängder av pumpor; ett stort sortiment av både mat och prydnadspumpor.

Läs mer

Stenladan i Össby

Charlotta och Ralph Steneskog på Stenladan i Össby vill bidra till att sätta Össby på södra Ölands Skördefestkarta.

Läs mer

studio R

I Triberga hittar du studio R. Här kan du titta på Rita Michelssons fotobaserade konst i en fint ombyggd gammal lada.

Läs mer

Fröken Frankenstein

I Gårdby hittar man det lilla chocolateriet med handgjord choklad och praliner av de finaste råvarorna.

Läs mer

Esséns smycken

Johanna Essén designar och tillverkar smycken i silver och guld.

Läs mer

Silverlinjen – busslinjen mellan Öland och Stockholm

Sedan 1997 har
Silverlinjen, som drivs av Tomas Buss AB och Silverstrands Trafik AB, trafikerat sträckan Öland/Kalmar-Stockholm tur och retur med direktbuss.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: