Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Ölands egen försvarsdag firar femårsjubileum!

Totalförsvar Öland blev snabbt ett evenemang som lockade stora mängder besökare. Tusentals människor kommer varje år till Stora Rör, där försvarsdagen äger rum, för att ta del av förevisningar, uppvisningar och aktiviteter. Alltid på lördagen under Ölands Skördefest.

Berne Gustavsson är initiativtagare till och projektledare för Totalförsvar Öland och han ser fram emot det femte årets evenemang. Totalförsvar Öland 2018 blir som det brukar en dag fylld av aktiviteter, uppvisningar och information. En av flera populära aktiviteter är när Frivilliga flygkåren släpper rapportkapslar med vinster. Men även flyguppvisningarna där piloterna gör imponerande konster är uppskattade, sällan är så många ansikten vända mot skyn som då. De sker vid två tillfällen under dagen, ett tillfälle med dubbeldäckaren “Christen Eagle” och ett med “Team 50”, en kvartett flygplan av typen Saab Sk 50 Safir.

Programmet innehåller även en spännande förevisning av hur det går till när en bilolycka har skett. Räddningstjänsten och polisen visar och berättar då hur de arbetar och talar även om vad man som bilist ska tänka på när man kommer till en olycksplats.

Under hela dagen kan man gå runt i hamnområdet i Stora Rör och se olika stationer där Försvaret, Hemvärnet och ett tiotal olika frivilligorganisationer visar och berättar om sina verksamheter. Brukshundklubben, som ju är en av frivilligorganisationerna, finns på plats med sina tjänstehundar, Blå Stjärnan har en station där de berättar om vad de gör och vad man kan tänka på för att öka sin hemberedskap för sig själv och sina djur om en kris inträffar i samhället, dessutom kommer de att erbjuda besökande barn att få göra sin egen käpphäst (så långt lagret räcker). En annan station visar militärfordon och ytterligare en visar upp Hemvärnets sjukvårdstält. Det finns mycket spännande att titta på och delta i.

Under eftermiddagen är det bra om man går och hämtar ett par av de öronproppar som delas ut till dem som vill ha, och att man tänker på sin hund om man har den med sig, för då kommer det att smälla en hel del. Då visar nämligen Hemvärnet och Försvaret hur en landstigning går till och använder sig både av Stridsbåt 90 och Helikopter 15 samt skjuter (med lösa skott så klart). En spännande och spektakulär, men bitvis högljudd, uppvisning i hur det kan gå till i en verklig situation.

Ungefär mitt på dagen håller Folk och Försvar, liksom tidigare år, ett seminarium från scenen i hamnen. Där pratar man i år kring temat “Om krisen eller kriget kommer – vilka är hotbilderna”. Länsstyrelsen är också på plats och informerar på samma tema.

Vid två tillfällen under dagen visas fallskärmshoppning och i samband med det första tillfället, på förmiddagen, kommer man i år att från scenen först gå igenom, visa och berätta om förberedelserna inför ett hopp med fallskärm.

Ytbärgning med Helikopter 14, troligtvis överflygning av JAS 39 Gripen (om de inte är på uppdrag) och förevisning av vattenbombning med Helikopter 14 (metoden används bland annat vid skogsbränder) är andra spännande moment under Totalförsvar Öland. Och vid ett par tillfällen under dagen visar också Hemvärnets musikkår och fanvakt upp sig med en pampig inmarsch genom samhället och efterföljande konsert.

Totalförsvar Öland är ett stort evenemang och det är många eldsjälar som jobbar hårt både före och under själva försvarsdagen.

– Men, utan alla våra samarbetspartners och sponsorer skulle det inte kunna  genomföras, så vi är så tacksamma för deras stöd, säger Berne Gustavsson och tillägger, ett par av de största sponsorerna utmärker sig eftersom de är stiftelser, Sparbanksstiftelsen och Källvikenstiftelsen.

Skribent Carin Svensson

 

Reportage

Årets Ölandsby 2018 är Källa!

Årets Ölandsby 2018 är Källa!

Läs mer

Installationer under Skördefesten.

Installationer under Skördefesten.

Läs mer

Årets Ölandsfotograf 2018

Bengt Kallenberg har återigen visat sin förmåga att se Öland ur många olika vinklar under årets alla månader. Han har på ett personligt sätt tolkat årets tema, Öländska möten.

Läs mer

Fredrikssons

Fredrikssons är ett litet familjeföretag som kom till just tack vare Skördefesten.

Läs mer

I Störlinge finns en samling som pågått sedan 1982!

I Störlinge lantbruks- och motormuseum finns drygt 2500 föremål att titta på.

Läs mer

Nu provar oljekungarna på vinäger!

– Skördefesten är ju till för att lyfta det kulinariska Öland och vi vill utveckla förädlingen, säger Sven Ekberg.

Läs mer

Byxelkrok – En nordlig by och hamn med liv och aktivitet!

Byxelkrok är ett omtyckt besöksmål och utöver vacker natur och en aktiv by finns där en hamn som är fylld av aktiviteter hela sommaren och ända fram till och med Ölands Skördefest.

Läs mer

En lekfull parad genom Färjestaden!

Ölands Skördefest avslutas varje höst med en parad genom Färjestaden, med olika fantasifulla fordon.

Läs mer

Ölands egen försvarsdag firar femårsjubileum!

Totalförsvar Öland blev snabbt ett evenemang som lockade stora mängder besökare.

Läs mer

Välfyllt program i Himmelsberga!

– Vi har ett väl inarbetat koncept under skördefesten, säger Julius Sääf, verksamhetschef på på Himmelsberga.

Läs mer

Hos lamm och lera finns oväntade saker att hitta!

I den lilla byn Strandtorp på mellersta Öland, längs väg 136, finner man lamm och lera som drivs av Inger Wessel och Thomas Karlsson.

Läs mer

Nu provar oljekungarna på vinäger!

– Skördefesten är ju till för att lyfta det kulinariska Öland och vi vill utveckla förädlingen, säger Sven Ekberg.

Läs mer

Tindered – En knutpunkt på vägen till och från Öland!

Många resenärer passerar Tindered på sin väg till och från Öland.

Läs mer

Premiär för Konststallet i Mellböda!

Nu blir det konstgalleri på Mellböda gård.

Läs mer

Kyckling – från gård till bord!

Svenskt kycklingkött har god kvalitet och är ett klimateffektivt livsmedel.

Läs mer

Vattenbrist på Öland

Vattenbrist på hela Öland och därmed också bevattningsförbud.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: