Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Kyckling – från gård till bord!

Kyckling. bild1

Svenskt kycklingkött har god kvalitet och är ett klimateffektivt livsmedel. Lotta Hagström, kycklinguppfödare på södra Öland, ger en inblick i det svenska sättet att arbeta med kycklinguppfödning och kocken Magnus Burhjerta berättar om tillagning av kyckling.

Kycklingarna kläcks inte hos uppfödaren utan kommer dit samma dag som de kläcks. De tas då emot i 34 grader varma och ljusa stallar med fri tillgång till foder och vatten.

Lotta Hagström berättar om hur noga svenska uppfödare är och tycker att svenskt kycklingkött säljs för billigt. Hon förklarar att svenska kycklingar aldrig får förebyggande antibiotika och att det är mycket noggrant med renligheten.

– Vi har olika kläder och skor för varje stall och det är samma noggranna städning i ett kycklingstall som det är i ett kök, säger Lotta.

Hon berättar också att de jobbar mycket med att undvika och minska stress för djuren och för att ge dem välmående utifrån deras egna förutsättningar.

I sin uppfödning har hon två anläggningar och totalt åtta kycklingstall. Hon samarbetar med Guldfågeln som ligger ganska nära och ibland kommer deras kunder och gör studiebesök i uppfödningsanläggningen.

Magnus Burhjerta, köksmästare på Restaurang Öland på Ekerum Resort, och Lotta Hagström poängterar att kyckling är ett klimateffektivt livsmedel, bland annat för att det går åt väldigt små mängder foder. Gemensamt för restaurangsidan och uppfödarsidan är att de försöker att så långt det är möjligt anlägga ett bra klimatperspektiv.

Ett sätt är att använda sig av lokala leverantörer och samarbetspartners i så stor utsträckning man kan.

– Vi använder alltid svensk kyckling, i huvudsak öländsk och småländsk, och på kvällstid är det alltid majskyckling, säger Magnus.

Det är ett livsmedel som kan varieras på många sätt och i köket i Ekerum används det mycket. Med tillbehör som till exempel salami från Ölands Kvalitetsprodukter AB i Mysinge, Sveciaost från mejeriet i Kalmar (gjord på mjölk från öländska kor) och öländska grönsaker gör Magnus och de andra kockarna på Restaurang Öland en lång rad kycklingrätter med stor lokal anknytning.

– På sommaren blir det också mycket marinerat och grillat, säger Magnus.

Hur man tillagar kyckling på ett bra sätt är något som många vanliga matlagare också intresserar sig för hemma i sina kök. Sätten är många och det är ett kött som dels måste tillagas väl och dels lätt kan bli torrt.

– Många glömmer att köttet ska vila efter tillagningen, så att vätskan inte rinner ut och det gäller ju egentligen allt kött, säger Magnus.

Skribent Carin Svensson

 

Reportage

Tom-Michels-installation-320x320

Installationer under Skördefesten.

Installationer under Skördefesten.

Läs mer
Bengt_Kallenberg-320x320

Årets Ölandsfotograf 2018

Bengt Kallenberg har återigen visat sin förmåga att se Öland ur många olika vinklar under årets alla månader. Han har på ett personligt sätt tolkat årets tema, Öländska möten.

Läs mer
Grillmastarens liten bild

Fredrikssons

Fredrikssons är ett litet familjeföretag som kom till just tack vare Skördefesten.

Läs mer
störing

I Störlinge finns en samling som pågått sedan 1982!

I Störlinge lantbruks- och motormuseum finns drygt 2500 föremål att titta på.

Läs mer
Vinager. liten bild

Nu provar oljekungarna på vinäger!

– Skördefesten är ju till för att lyfta det kulinariska Öland och vi vill utveckla förädlingen, säger Sven Ekberg.

Läs mer
Byxelkrokshamn kopia

Byxelkrok – En nordlig by och hamn med liv och aktivitet!

Byxelkrok är ett omtyckt besöksmål och utöver vacker natur och en aktiv by finns där en hamn som är fylld av aktiviteter hela sommaren och ända fram till och med Ölands Skördefest.

Läs mer
Torsten. liten bild

En lekfull parad genom Färjestaden!

Ölands Skördefest avslutas varje höst med en parad genom Färjestaden, med olika fantasifulla fordon.

Läs mer
stotra rör

Ölands egen försvarsdag firar femårsjubileum!

Totalförsvar Öland blev snabbt ett evenemang som lockade stora mängder besökare.

Läs mer
Himmelsberga. liten bild

Välfyllt program i Himmelsberga!

– Vi har ett väl inarbetat koncept under skördefesten, säger Julius Sääf, verksamhetschef på på Himmelsberga.

Läs mer
Microsoft Word - lamm och lera.docx

Hos lamm och lera finns oväntade saker att hitta!

I den lilla byn Strandtorp på mellersta Öland, längs väg 136, finner man lamm och lera som drivs av Inger Wessel och Thomas Karlsson.

Läs mer
raps 1

Nu provar oljekungarna på vinäger!

– Skördefesten är ju till för att lyfta det kulinariska Öland och vi vill utveckla förädlingen, säger Sven Ekberg.

Läs mer
tindered 2

Tindered – En knutpunkt på vägen till och från Öland!

Många resenärer passerar Tindered på sin väg till och från Öland.

Läs mer
draken

Premiär för Konststallet i Mellböda!

Nu blir det konstgalleri på Mellböda gård.

Läs mer
Kyckling. bild1

Kyckling – från gård till bord!

Svenskt kycklingkött har god kvalitet och är ett klimateffektivt livsmedel.

Läs mer
vattendroppe-pixabay-490x327

Vattenbrist på Öland

Vattenbrist på hela Öland och därmed också bevattningsförbud.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: