ÖLANDS SKÖRDEFEST

Om Skördefesten

Välkommen till Sveriges största skördefest!

Varje höst i slutet av september (vecka 39), bjuder Ölands Skördefest på drygt 900 aktiviteter över hela ön. ”Sveriges skafferi” slår upp dörrarna på vid gavel och lockar till njutning av odlingsårets resultat. Affärer, gårdsbutiker, restauranger, krogar och caféer säljer och serverar nyskördade och förädlade läckerheter.

Ölands Skördefest har något för alla.

Hela Ölands näringsliv, med allt från rörmokare och konstnärer till lantbrukare och restauranger, satsar på en riktigt bra fest.

Det händer alltid någonting, från invigningen på onsdagen till aktiviteterna på söndagen. Fredagens konstnatt, dockparad, pumpagubbar, utställningar, Fårets Dagar och mycket annat står på programmet. Det är bara att välja och vraka.

Skördefestens organisation

Ölands Skördefest ägs av Skördefestens Vänner ideell förening och drivs av Ölands Skördefest (svb) AB. Ölands Skördefest arrangerar även Öland Spirar på våren i maj (vecka 19), med inriktning på trädgård, uteliv och mat.

Föreningens medlemmar är både privatpersoner och företag.
Skördefestens Vänners uppgift är framförallt att ha ett övergripande strategiskt ansvar för Ölands Skördefests långsiktiga utveckling och innehåll och att stärka Ölands Skördefest som folkrörelse.

Skördefestens Vänner ideell förening ska ge aktiebolaget riktlinjer och ägardirektiv, så att aktiebolaget får ett ramverk att arbeta inom. Styrelsen i den ideella föreningen utser årligen bolagsstyrelse i Ölands Skördefest (svb) AB.

Här är Skördefestens vänners ideella förenings styrelse och aktiebolagsstyrelse:

Thomas Isaksson (ordf), Theo Janson, Charles Puskaric, Gunnar Aldestam, Lennart Palm, Lotta Andersson, Henrik Insulander, Frida Malmqvist och Elin Heiman. Adjungerad är Jenny Silverstrand.

Ölands Skördefest – en färgsprakande folkfest

av Sven Ekberg

Den 28 oktober 1996 skrev Sven Ekberg (på skrivmaskin!) ner sin idé om det som sen skulle bli Ölands Skördefest.
Det är inte ofta som verkligheten visar sig överträffa drömmar och visioner. Men nu har det hänt. Ölands Skördefest har blivit ett arrangemang, en folkrörelse och en folkfest som jag aldrig, i min vildaste fantasi, hade vågat hoppas på när tanken poppade upp en dimmig och råkall marsdag.

Idén kommer alltså egentligen från det lilla skatteparadiset Jersey i engelska kanalen, där man varje vår arrangerar ”Good food festival”. Ön sägs bl a vara en av världens restaurangtätaste platser.
Från den goda matfestivalen i kanalen gjorde vi ett fylligt reportage i radioprogrammet Meny i P1 ”Meny”, där kocken och konstnären Måns Rossander från Mellby var ständig medarbetare och där köksmästare Karin Fransson från Borgholm var ofta hörd gäst.

Ett inslag som doftade mat och speglade glädjen och festen kring de egna råvarorna och de lokala krogarnas dukade bord. På område efter område hävdade ön sin egenart. Jag upptäckte ganska snart att öarna Jersey och Öland hade många beröringspunkter.
Turismen är en lika viktig näring för Jersey som för Öland. Men medan ölänningarna, av tradition marknadsfört sol och bad har man på Jersey satt fingret på det kulinariska, på öns fina råvaror och det egna köket.
Efter många år som ”ölänning” insåg jag att vi har samma förutsättningar som de stora och välkända gastronomiska distrikten ute i Europa. Här finns landets bästa och finaste råvaror. Den pinfärska fisken, de solmogna jordgubbarna, potatisen, tomaterna, bönorna, gurkorna, vitlöken, sparrisen, kryddträdgårdarna, de vilda brännvinskryddorna, osten, hjortarna och lammen som betar på alvarmarker och strandängar. Lägg därtill många duktiga och kreativa kockar med matkreatörerna Karin Fransson och Josef Weichl i spetsen, som alltid skapar rätter i den högsta gastronomiska ligan.

Årens ölänningar
Nu var idén född och det gällde att smida medan stekjärnet var varmt och gå vidare från tanke till handling. Tankegångarna presenterades för Rolf Attoff och därmed var Ölands Skördefest ett faktum. Årens Ölänningar ställde sig helhjärtat bakom projektet. Vi hade också turen att snabbt knyta Jeanette Milesson, Anne Wilks och Jörgen Areskough till projektet, vilket visade sig vara ett lyckokast. Jeanette producerar nu det matiga Magazinet och hur många arbetstimmar Anne och Jörgen lagt ner och hur många mil de kryssat mellan norra och södra udden för att i varje vrå förankra och utveckla Ölands Skördefest går inte att räkna.

Konstnatt
Vi kunde heller inte drömma om att Konstnatten skulle bli den enorma succé som den blev när vi första gången träffade eldsjälen Hasse Svensson i Mysinge för att diskutera hur även konsten skulle få en given och naturlig plats i Ölands Skördefest. Närmare 70 000 besökare letar sig ut i mörkret på Öland för att titta på konst och för att träffa konstnärer och vänner i höstnatten.
När Ölands Skördefest föddes återupplivades också en urgammal svensk bondetradition. Skördefesten ligger alltid i anslutning till Mickelsmäss, som förr satte punkt för odlingsåret. Då skulle skörden och djuren vara under tak. Sedan blev det Mickelsfest, ett firande som bara julen överträffade.

900 evenemang
Ölands Skördefest bjuder på över 900 olika evenemang och aktiviteter från södra till norra udden.
Snart sagt varje ölänning, från 6-90 år, är på ett eller annat sätta engagerad i festligheterna.
Invigning i Årets Ölandsby, utdelning av Gyllene Pumpan, press, radio och TV är på plats, blickarna riktas mot Öland, nya Årets Ölandsby utses, barnen ritar och målar skördemotiv, krogarna erbjuder skördefestmenyer, bönder och odlare öppnar visthusbodarna, får och folk samlas i Borgholms slott, fyrverkerier flammar, kroppkakor kokas, Solliden tar emot i kunglig höstskrud, Kårehamn bjuder på fiskfestival, hotellrum och stugor fylls, husbilar rullar över bron.
När Öland dukar upp till en hejdundrande Skördefest kan jag bara leende instämma i lantbrukare Ingvald Peterssons smått bevingade ord: – Varför åka till Provence när Ventlinge finns!