Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Grattis Mörbylånga, Årets Ölandsby 2019!

Årets Ölandsby 2019

Årets Ölandsby har givit namn till vårt lands bördigaste jordbruksområde, Mörbylånga dalen. För 200 år sedan fann de styrande på fastlandet att en handelsplats fordrades för att trakten skulle nå sina marknader utan bromsande inblandning av njugga kalmarköpmän. Köpingen som bildades blev likt navet i ett hjul, ett centrum för södra Öland där handel, industri, jordbruk, kultur- och föreningsliv var dess ekrar. En välmående bygd känd för sitt rika konst- och kulturliv utvecklades. Per Ekströmssällskapet och dagens aktiva konstnärer bär stolt konsttraditionen vidare.

Strukturförändringar i samhället har under de senaste decennierna utmanat bygden och dess innevånare. Det har lett till att det under de senaste åren har skett en mobilisering av samverkande krafter för ett levande Mörbylånga. Café Söderbönor har varit en av mötesplatserna för arbetet i föreningen Mörbylånga blomstrar och lersom blivit ett paraply för samverkan mellan närings- och föreningsliv.

Föreningen Mörbylånga blomstrar och ler har lyft fram samhällets mångsidiga och rika kultur-, förenings- och näringsliv och skapat framtidstro och utvecklingsvilja. Allt detta manifesterades med arrangemanget på nationaldagen. Det var också inledningen för sommarens alla aktiviteter som allsångskvällar, motionslopp, kulturdagar, konstutställningar, ungdomars träningscamp, musikteater och film mm, listan kan göras lång.

Hembygdsföreningen, GoIF:en, kulturföreningarna, näringslivet… alla är med och visar att samverkan ger kraft och utveckling.

Arrangemanget Mat i Världsarvet 2019 med världsarvet, maten och de öländska smakerna befäster Ölands plats på den kulinariska kartan. Nyöppnade matställen och caféer höjer välbefinnandet och Perspolis utsökta lamm ger en fläkt från den vida världen.

Till Årets Ölandsby 2019 utses Mörbylånga.

Borgholm 2019-09-16

Jury: Sven-Göthe Lidheim, Leo Eriksson, Kiki Lundh och Kenth Jönsson

Foto: Calle Nyquist

Nyheter

Grattis Mörbylånga, Årets Ölandsby 2019!

Årets Ölandsby har givit namn till vårt lands bördigaste jordbruksområde, Mörbylånga dalen.

Läs mer

Årets Skördefestost

Köp den unika Ölandsosten i mattältet på torget i Borgholm under Skördefesten.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: