Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Getgårdsmejeri storsatsar i Hagelstad

Hagelstad

När det blev klart att Hagelstad Getgårdsmejeri skulle säljas 2014 var Annika Bullus blixtsnabb i sitt beslut. Hon stod på gårdsplanen och försökte ta in situationen. Som sommarölänning hade Annika ofta varit i familjens semesterhem i Borgholm. Just den här dagen var hon på en vanlig utflykt till Ölands enda getgårdsmejeri i Hagelstad, en utflykt som kom att förändra livet för både Annika, getterna och Hagelstad by.

Mäklaren ville sälja getgården som privat hästgård till en Stockholmsfamilj. De 100 getterna var tänkta att gå till slakt inklusive 60 getter som skulle killa. Ett par telefonsamtal senare och Annika tog över tillräckligt med skulder för att rädda och ta över Hagelstad Getgårdsmejeri. Åren sedan dess har hon koncentrerat sig på djurhälsa, produktion och modernisering.

Alla gårdsbyggnader har renoverats inklusive byte av ett 762 kvadratmeter stort asbesttak. Getstallet har fått mer ljusinsläpp från generösa fönster. Getterna är idag helt friska, pigga och smittfria och lever gott. På mjölken märks stor kvalitetsskillnad jämfört med tidigare år och samtliga getprodukter är numera pastöriserade. Den nya mjölkstationen kom 2016 och vid mjölkningen kommer getterna självmant in. Mejeriet har byggts ut med ny utrustning och här finns mejerister från två unika matlandskap, Jämtland och Öland. Fiffi Mårtensson som kommer från Åre kommun ystar gärna till Pearl Jam i högtalarna. Ingemar Olsén från Gärdslösa på Ölands östra sida har varit med på getgården från början. Annika kallar dem the king and queen of the dairy. I stallgänget jobbar Magnus Jeansson från Bredsättra, en kreativ mångsysslare som sköter mjölkning och det tekniska på gården. Gael från Lyon i Frankrike kallas the little goat whisperer och kom till Hagelstad genom WWOOF, World Wide Opportunities on Organic Farms. Julia Gustafsson från Vetlanda, utbildad djurskötare, anställdes i januari 2017, för att nämna några av alla i teamet. “Alla är underbara” säger Annika. Parallellt med upprustningen har Annika både varit i London och gjort research på getgårdsmejerier i England, Spanien, Frankrike och Schweiz där getprodukter är stort. Hon har själv gått kurser i mejeri och arbetat som praktikant på en svensk getgård.

Det är en driven mathantverksentreprenör som tar emot på Hagelstad Getgårdsmejeri med sitt handplockade team i GO AT Group AB, sofistikerad, elegant, med egen profil och med en egen filmfotograf vid sin sida. Under hela projektet har Michael Hutchinson varit med och dokumenterat med sina kameror. Han har tidigare filmat för både BBC, Discovery och National Geographic. Filmen om livet på Hagelstad Getgårdsmejeri rullar på storbildsskärm i den nyrenoverade gårdsbutiken som nu har försetts med ett tillhörande litet gårdscafé. Pralinerna med mörk choklad och färsk getost-chévrecréme gjorda av ÖlandsChoklad i Färjestaden är en given sötsak här. I kyldisken trängs ett fantastiskt urval av pastöriserade getostar som Lilla geten, en mjuk och krämig getost med askad yta, Blå Öland, en karaktärsfull blåmögelost och Lagrad Öland, en hårt pressad getmögelost. I sortimentet finns också hyvelbar getost som fått namnet Mild Öland och Mild Getost samt bredbar getfärskost, salladsost, grillost, getmjölk med en fetthalt på 3,5 procent, getkvarg och getyoghurt. GO AT Group AB utvecklar hela tiden nya produkter. Under sommaren kommer getsmör, getgrädde och getglass. I planerna ingår att så småningom ordna getost- och vinprovningar och mindre konferenser. I finans- och fastighetsbranschen har Annika Bullus redan gjort sig ett namn.

Målet med GO AT Group AB är att använda sitt breda kontaktnät och sin internationella erfarenhet för att producera och popularisera spännande ekologiska getprodukter för den svenska marknaden. En ny getost i sortimentet lagras i handplockade lokala örter i getgårdens ostkällare. GO AT Hagelstad Getgårdsmejeris produkter finns bland annat hos Karin Fransson på Hotell Borgholm med en stjärna i Michelinguiden, hos Sally Clarke i London, som brukar jämföras med Karin Fransson, hos Kristian Baumann på restaurang 108 i Köpenhamn, hos Husmans deli på Östermalms saluhall i Stockholm och hos flera utvalda restauranger på Öland, Småland, Stockholm, Malmö, Göteborg och i alla större städer i Sverige. Flera spännande och kända platser och företag är på väg att bli nya företagskunder som till exempel Hotel D’Angleterre i Köpenhamn. Berit Larsson, tidigare platschef på Strand Hotell i Borgholm och rekryterad som Annikas platschef och assistent konstaterar att varje vecka strömmar nya företagskunder in.

GO AT Group AB satsar också på vad som brukar kallas för ekosystemtjänster. Med det menas att getter som inte mjölkar blir uthyrda till privata gårdar. Syftet är att slippa skicka icke-mjölkande getter till slakt och låta dem leva ett bra liv och göra nytta genom att de håller kulturlandskapet betat. I skrivande stund är det 8 små gårdar som hyr getter för så kallad “billy clearing”. “Billy” betyder liten gullig bock men till billy clearing används både bockar, gettjejer och getmammor som inte ger mjölk. Betalningen för hyran av getterna, elstängsel och regn- och vindskyddsigloos går in i en fond som förvaltas av företaget. Medlen används sedan till att satsa på förbättringen av getternas liv på Hagelstad Getgårdsmejeri och till att satsa på utvecklingen av den lokala platsen, Öland. ”Jag ger människor jobb och möjlighet att skapa bra, hållbara liv” säger Annika.

Två hornlösa bockar, Prins Nisse och Prins Kurre, födda hornlösa, kommer att betäcka några av gårdens getter för att få fram fler hornlösa getter. Dessa kommer att vara med och ta emot barn i skolprojekt. “Prins Nisse beter sig som en tam hund” berättar Annika. Annika har också planer på att klippa och tillvarata en del av getternas päls. Pälsen kommer att ge kashmir och GO AT Group AB kommer att göra något spännande med att blanda getpäls med två andra typer av pälsar på Öland och tillverka exklusiva scarves, hattar och vantar i ett samarbete med Italien. I och med den satsningen gör getterna också nytta och ger inkomster genom sin vackra päls istället för att skicka de som inte mjölkar till slakt.

Annika Bullus växte upp i England med en engelsk pappa och en svensk mamma från Kalmar. Familjen flyttade till Spanien under några år där Annika gick på förskola i närheten av en getbetesmark. På rasterna sprang hon ut till herden som vandrade, satt på en sten och tog sin siesta ihop med getterna. Hennes kärlek till getter började där och då. Annika drömde om att rädda djur men laktosintolerans var den egentliga anledningen till varför getprodukter kom att bli så viktiga i hennes liv. Getmjölk var den enda mjölk hon tålde. Var än hon och familjen befann sig i Europa så såg de till att leta upp närmaste getgård och handla getmjölk. Förutom att getmjölk kan vara en räddning för laktosintoleranta människor så används Hagelstads råmjölk som mjölkersättning för att rädda djur. Alpackafåret Teddy i Vedborm på norra Öland föddes i maj med en problemkäke som hindrade honom från att dia, getmjölk räddade hans liv. Även hundvalpar som av olika anledningar inte kan få sin mammas mjölk kan räddas med hjälp av getmjölk. Annika avrundar vårt möte med att säga, ”I love goats, I love Öland – the Africa of Sweden. They (getterna reds. anm.) saved
me, now I will save them”. Nästa gång din utflykt går till GO AT Hagelstad Getgårdsmejeri, nyp dig gärna i armen och tänk, ”det är som i en dröm men på riktigt”, så som Annika tänkte den där dagen.

Hagelstad Södra Bygata 17, Källa
0485-270 35
www.goathagelstad.com
Öppet: 22-23 juni samt 28 juni-12 aug onsdag
till lördag kl 11-17. Skördefest tors-sön kl 11-17
Annika Bullus , VD och ägare, London, Öland
Företagets filosofi: Young, full of life and
going places, thanks to our lovely goats and
dedicated team!
300 getter varav 120 mjölkande
8 anställda
En get mjölkar cirka 3 liter per dag
10 liter mjölk krävs för att göra 1 kg ost
Hit kommer besökare från hela Europa

Nyheter

norrgarden

Flyg helikopter från Norrgårdens Gårdsbutik i Ventlinge!

Se Världsarvet, löktavla och majslabyrinten från luften!

Läs mer
Unknown

Lasse Trofast i Borgholm!

Lasse Trofast spelar i Borgholm på Skördefestlördagen.

Läs mer
images

Observera ändrade öppet-tider på Café Haget!

Keramik, konst och fika framför brasan. På konstnatten (fredagen) magdans kl 21.30.

Läs mer
Unknown

Skördefest på Capellagården

Besök Capellagården under Skördefesten med utställning av Arthur Percy och mycket mer!

Läs mer
applemust

Ölands Plantskola besöks av Mustexpressen

Ölands Plantskola besöks av Mustexpressen

Läs mer
Hagelstad

Getgårdsmejeri storsatsar i Hagelstad

När det blev klart att Hagelstad Getgårdsmejeri skulle säljas 2014 var Annika Bullus blixtsnabb i sitt beslut.

Läs mer
Kackelstugan

Två kockar i brygghuset

Stämningen på Kackelbryggeriet är för dagen på topp.

Läs mer
Novasol

Novasol söker nya objekt

Sveriges största semesterhusförmedlare Novasol erbjuder över 2 800 stugor och hus fördelade över hela landet med tyngdpunkt på södra Sverige.

Läs mer
Lillagallerietvickelby

Lilla Galleriet i Vickleby

Välkommen hälsar:
Kerstin Olsson, Lilla Galleriet i Vickleby


Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: