Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Regional matkultur – en kvalitetsmärkning

Regional matkultur är en märkning som visar att här erbjuds något lokal- eller närproducerat. Konceptet finns i stora delar av Europa och här i Sverige är varje landskap ett eget område. Regional matkultur Öland satsar i år lite extra och vi har pratat med några i arbetsgruppen.

– Det ska vara mer levande, vi vill stärka märket och ge det den status det ska ha. Vi vill ta hand om det vi har och förvalta ett matarv, säger Anders Lindgren på Stora Rörs hamnkrog. Där man som kund ser skylten för Regional Matkultur, där ska man kunna känna sig trygg med att vissa kvalitetskriterier uppfylls, som att man jobbar med lokala produkter, råvaror och tillverkare.

Öland var den andra regionen i Sverige som gick med i Regional matkultur och har varit med sedan 1998.

Stefan Ahlgren är destinationsutvecklare på Ölands Turistförening och hans vision är att göra Öland till en matdestination där just kvalitet och lokala råvaror lyfts fram.

– Maten är ju också en central del av skördefesten och den här skylten hjälper kunderna i deras val och i förlängningen genererar medlemskapet en positiv spiral som gynnar såväl producenter som lantbrukare och krögare, med flera, säger han.

Man pratar om att ha en stolthet, över sin ort, sina produkter och sin lokala anknytning.

– Jag tycker att man ska vara stolt, över Öland och över att man jobbar med det här, det lokalproducerade och lokala råvaror, vi vill ju ge kunden en smak av Öland helt enkelt, säger Charlotta Tunhov Grönstedt på Birgittas Matbod AB.

Och de lokala småföretagarna i branschen gynnar ju  varandra genom att handla av varandra. Jonas Åhman som driver restaurangen “Trädgårdsgatan 26” tror att Regional matkultur-skylten kan skapa en positiv bild hos kunderna. Han tänker också att Regional matkultur kan få de olika lokala produktionsleden att börja prata mer med varandra och att det kan leda till att Ölands besökare kan se skylten hos såväl odlaren som hos restaurangen.

– Och så hoppas jag att vi får med de nya, unga och ambitiösa företagarna i branschen, de har mycket att ge, säger Jonas.

En råvaruproducent finns också i arbetsgruppen, genom Annika Svenneheim på Runstens gård. Gården är ett lantbruk med lamm- och nötköttsproduktion, styckeri och gårdsbutik.

– För oss innebär Regional matkultur att vi tillsammans med andra medlemmar ska kunna visa vad Öland har att erbjuda, säger hon.

Skribent Carin Svensson

Matlandskapet

Regional matkultur – en kvalitetsmärkning

Regional matkultur är en märkning som visar att här erbjuds något lokal- eller närproducerat.

Läs mer

Regional Matkultur Öland

Regional matkultur Öland finns under Ölands Skördefests paraply. Vi jobbar med att synliggöra den öländska maten.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: