Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

GOGREEN är ny sponsor och deltagare i Ölands Skördefest!

Bönorna trivs särskilt bra i Ölands varma jord

Göran Wilén på sydvästra Öland har varit med och odlat bönor sedan han var barn. Som vuxen har han tagit över lantbruket och fortsätter med bönorna. Mestadels är det bruna bönor som odlas men ibland kan det numera även bli kidneybönor.

Ölands varma, väldränerade jordar med högt ph-värde passar väldigt bra för odling av bönor.

– Det tillsammans med milda höstar, bra väder och många soltimmar gör att bönorna trivs bra här, säger Göran Wilén, lantbrukare på sydvästra Öland.

Han tycker att det är roligt att vi i Sverige kan ta fram bönor av olika slag och därmed ha ett bra svenskt utbud.

Vi träffar honom i slutet av maj och bara några dagar tidigare har han börjat så bruna bönor. Totalt fyrtio hektar ska sås och när de skördas i mitten-slutet av september ger de sextio till åttio ton bönor.

Förra sommarens torka påverkade alla lantbrukare och att det nu nyss har kommit regn på Öland gör att det känns mer hoppfullt inför den här säsongen, tycker Göran.

– Det har gett bra fukt i jorden och jag är väldigt tacksam över de här dropparna, bönorna får en bra start, säger han.

Skörden levereras till Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter.

Karin Arkbåge, nutritionschef på Lantmännen, bekräftar att efterfrågan på bönor har ökat.

– Många vill äta mer grönt och samtidigt proteinrikt. Bönor, tillsammans med fullkornsspannmål, skulle vi må bra av att äta mer av, säger hon och förklarar att just den kombinationen ger ett fullvärdigt protein.

Bönor har högt naturligt fiberinnehåll och låg fetthalt. De är också en bra källa till zink, magnesium, selen och folat.

– De är dessutom enkla att ha hemma och finns i olika former; till exempel torkade, färdigkokta och frysta. De kan användas till så mycket – i sallader, dippsåser, grytor, biffar, falafel, vegetarisk färs och bröd, säger Karin.

Att det finns en stor mångfald av bönor, varav flera svenskodlade sorter, och att de är vackra till färg och form är andra fördelar som bidrar till matglädje. Vi vill såklart att fler ska få upp ögonen för våra svenskodlade bönor och de näringsfördelar som bönor har. Idag erbjuder GoGreen svenskodlade bönor till både konsument och Foodservice kunder.

Skribent och foto: Carin Svensson

Välj ett område

Välj plats:

Konstföreningar

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: