Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Trivs barnen så trivs föräldrarna, är Sonjas motto.

DSCF0003

På norra Öland, som alltid ligger högt i toppen på solligan, ligger några av Ölands längsta och bästa sandstränder. Här vid Sandbyvikens badplats finns också Sonjas Camping och Stugor, den lugna och sköna femstjärniga familjecampingen som har något för de flesta, gammal som ung.

Sonja Sturesson som äger Sonjas Camping och Stugor har skött om det hela sedan 1965 och ägt den sedan 1974. Hon har för sitt gedigna och långsiktiga arbete erhållit ett antal fina utmärkelser. År 2002 blev anläggningen femstjärnig, år 2011 fick Sonjas Camping & Stugor ta emot campingbranschen finaste pris ”Mellan tummen o pekfingret” och på en gala i Borgholm den 15 mars 2014 fick Sonjas fina anläggning ta emot priset som Årets företagare i Borgholms kommun för 2013.

– För 51 år sedan pekade pappa med hela näven och sade till mej att “nu sköter du detta”, berättar Sonja. Då var jag knappt 18 år och gjorde som han sade. Sedan har jag fortsatt och tycker fortfarande att det är kul. De första åren var det inte så mycket aktivitet men jag minns de små tälten med halmmadrasser och de klassiska äggformade husvagnarna. Det har ju skett en makalös utveckling fram till nutidens flotta husbilar och husvagnar.

Sonjas Camping och Stugor har fyra anställa, men under högsäsong är de 25-30 stycken. Här finns 350 enheter som inkluderar tält, husvagnsplatser och stugor.

– Jag började i princip från noll och har efterhand byggt på utefter mina visioner där jag har varit lite föregångare inom vissa områden, fortsätter Sonja. Jag var till exempel först på Öland med duschkort, och även hoppkudde. Alla har en hoppkudde nu, men jag köpte den första 1999 från Danmark. Likaså har jag försökt få in mer solenergi till viss del, för att öka miljötänket och vara enersisparande. Till poolen har jag solvärme och luftvärmepump.

– När det gäller vattensituationen på Öland så har vi inom Camping Öland satsat för att ta fram dekaler att sätta ut överallt, säger Sonja. Det är en utmaning för oss alla, inte minst när vi behöver förklara för våra gäster att det inte är så bra att duscha tre gånger om dagen. Vi behöver hjälpa folk att bli mer medvetna så att de sparar på livsmedlet vatten. En dusch kostar fem kronor för tre minuter och även disksystemet är anpassat för att uppmuntra till disk i balja.

– Jag hoppas att det blir en bra säsong, menar Sonja Sturesson. Bara inte meterologerna säger något om klass två-varning. Lite blåst hör ju till, men folk är väldigt rädda. I fjol när de gick ut med klass två-varning så försvann hälften av gästerna som fanns här direkt. Folk är så nervösa nuförtiden, förr var man lugn och harmonisk och umgicks med familjen. Nu ska allt planeras in till minsta minut och det blir katastrof om det inte blir som man tänkt sig. Folk behöver slappna av och bara vara. Det är ju semester.

På frågan om hur Sonja ser på framtiden svarar hon: – Jadu, det vet jag inte. Förhoppningsvis hittar jag en köpare som vill driva den här anläggningen i samma andra som jag har gjort. Jag har varit pensionär i några år nu så jag är inte ung längre och har aldrig haft semester. Jag kör på så länge det går och vi får se, avslutar Sonja Sturesson.

Text: Louise Asp Olsson

Reportage

persnas-Prastgard-320x320

Persnäs Prästgård Kulturcentrum firar 10 år

Konst i kombination med musik och annan typ av scenkonst, gör en intressant mix i en helt unik miljö.

Läs mer
Olands-koksmejeri

Ölands Köksmejeri i Alby

Ölands Köksmejeri startade 2013 och ligger i Alby på sydöstra Öland.

Läs mer
bild03-beskuren

Bomans torghandel utökar

– När man är liten måste man hitta sin egen nisch säger torghandlaren Pelle Hermansson, och utökar med butik.

Läs mer
DSCN7923

Magisk kväll i Lindby!

Till Skördefesten bjuder LindbyBoden in till en magisk kväll där Incendium kommer att visa sina eldkonster vid två tillfällen under kvällen.

Läs mer
20150306-042_fix-beskuren-1

Skördefesten på Ekerum växer

Ölands Skördefest-aktiviteterna på Ekerum innehåller inte bara den välbesökta Mat- och Hantverksmässan utan även en Naturfest.

Läs mer
Nya-handlarbilden-beskuren-1

Mångfald och småskalig produktion på ICA Öland

På www.icaoland.se kan du med ett enkelt klick hitta en ICA-butik nära dej var du än bor eller befinner dig på Öland.

Läs mer
DSCF0003

Trivs barnen så trivs föräldrarna, är Sonjas motto.

På norra Öland, som alltid ligger högt i toppen på solligan, finns Sonjas Camping och Stugor, en femstjärnig oas för alla!

Läs mer
Bild2-beskuren

Skogens mångfald visas upp på Skedemosse Gård

Under Skördefest-lördagen kommer det att anordnas flera aktiviteter på Skedemosse Gård. Väl värt ett besök!

Läs mer
Olandssolvanda

Öland – för alla smaker – året runt!

När du fått smak för Öland och upplevt fotspåren i den blöta sanden eller på de varma stenhällarna så har du ändå bara börjat din öländska upplevelseresa. Välkommen hit!

Läs mer
007-300dpi-liten

”Totalförsvar Öland” – besöker Stora Rör igen

Skördefestlördagen 1 oktober genomförs för tredje året i rad en förevisningsövning i Stora Rör som kallas “Totalförsvar Öland”.

Läs mer
Sven-Ekberg

Jersey-festival blev Ölands Skördefest!

Vi passade på att ställa några frågor till Sven Ekberg, upphovsmannen till Ölands Skördefest. Det är en mycket upptagen man, men han tar sig alltid tid för Skördefesten.

Läs mer
borgholm bild2

Borgholm förr, idag och i framtiden

För 200 år sedan, den 28:e augusti 1816 fick Borgholm fick sina stadsrättigheter.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: