Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

”Totalförsvar Öland” – besöker Stora Rör igen

007-300dpi-liten

Skördefestlördagen 1 oktober genomförs för tredje året i rad en förevisningsövning i Stora Rör som kallas “Totalförsvar Öland”. Hela arrangemanget är kostnadsfritt, förutom parkeringen som kostar 20:-.

Ansvarig organisatör i projektgruppen kring den här stora förevisningsövningen är Berne Gustavsson, som skapat den ideella föreningen Totalförsvar Öland. Tillsammans med Hans Bergling, Pelle Eklöf och Thomas Jonsson har han arbetat fram detta digra program under Skördefestlördagen.

– De första två åren var evenemanget en succé, med tusentals besökare, berättar Berne Gustavsson. 5000 besökare invaderade Stora Rör förra året. Tack vare den rigorösa planeringen blev parkeringssituationen helt odramatisk. I år underlättas det hela ytterligare genom att ett mini-tåg kommer att köra mellan parkeringen och hamnen i skytteltrafik. Vi vill uppmana alla våra besökare till att samåka för att ytterligare underlätta trafiksituationen.

Även i år är de flesta frivilligorganisationerna representerade och kommer att visa upp sig tillsammans med hemvärnet som även paraderar med sin musikkår. Flygvapnet och marinen deltar med JAS 39 Gripen och Stridsbåt 90. Kustbevakningen, polisen, Ölands Räddningstjänst är också representerade.

Här får alla besökare se huvuddelen av totalförsvarets olika enheter, tala med personalen, titta på fordon, båtar och all övrig utrustning. Erfarenheterna och reaktionerna från den här övningen blev mycket positiva både från deltagare och besökare. Därför har det nu beslutats att göra den här övningen årligen återkommande i Stora Rör lördagen under Ölands Skördefest.

Det kommer att organiseras ett räddningscentrum med saneringstält från Länsstyrelsen, sjukvårdsgrupp från Hemvärnet, polisens ledningsfordon, räddningsfordon och eventuellt räddningshelikopter. Även i år anordnas helikopterflygning för allmänheten med start och landning på parkeringen, mot en avgift.

“Totalförsvar Öland” är inte bara en förevisning av olika övningar, utan även ett tillfälle att sprida kunskap och väcka intresse för att främja rekryteringen

till de olika enheterna inom försvars- och frivillig-

organisationerna samt övriga deltagande enheter. Ett särskilt rekryteringscenter kommer att upprättas på området. Kalmar län har varit lyckosamma i sin rekrytering, men det behövs ännu fler intresserade som kan hjälpa till om t.ex Öland helt mister kommunikationerna med fastlandet.

Det kommer även att skickas ut en inbjudan till universitet och högskolor.

– Det finns en ambition att filma allting och kunna hålla webb-sändningar dels för besökarna på plats och även de som inte har möjlighet att komma hit och se allting live, berättar Berne Gustavsson. Det viktigaste vi vill förmedla är Folk och Försvars-debatten som hålls på stora scenen kl. 11.30-13.00.

På busstorget kommer det att anordnas en Road-show och hantverksutställning i regi av Stora Rörs intresseförening och Borgholm 200 år.

Tanken med allt det här är att “Totalförsvar Öland” ska vara ett nationellt återkommande evenemang, såsom Almedalen på Gotland och Folk och Försvarskonferensen i Sälen. Här har jag båda kommunalråden på Öland, Länsstyrelsen och Landshövdingen med mig, avslutar Berne Gustavsson.

Text: Louise Asp Olsson

Reportage

persnas-Prastgard-320x320

Persnäs Prästgård Kulturcentrum firar 10 år

Konst i kombination med musik och annan typ av scenkonst, gör en intressant mix i en helt unik miljö.

Läs mer
Olands-koksmejeri

Ölands Köksmejeri i Alby

Ölands Köksmejeri startade 2013 och ligger i Alby på sydöstra Öland.

Läs mer
bild03-beskuren

Bomans torghandel utökar

– När man är liten måste man hitta sin egen nisch säger torghandlaren Pelle Hermansson, och utökar med butik.

Läs mer
DSCN7923

Magisk kväll i Lindby!

Till Skördefesten bjuder LindbyBoden in till en magisk kväll där Incendium kommer att visa sina eldkonster vid två tillfällen under kvällen.

Läs mer
20150306-042_fix-beskuren-1

Skördefesten på Ekerum växer

Ölands Skördefest-aktiviteterna på Ekerum innehåller inte bara den välbesökta Mat- och Hantverksmässan utan även en Naturfest.

Läs mer
Nya-handlarbilden-beskuren-1

Mångfald och småskalig produktion på ICA Öland

På www.icaoland.se kan du med ett enkelt klick hitta en ICA-butik nära dej var du än bor eller befinner dig på Öland.

Läs mer
DSCF0003

Trivs barnen så trivs föräldrarna, är Sonjas motto.

På norra Öland, som alltid ligger högt i toppen på solligan, finns Sonjas Camping och Stugor, en femstjärnig oas för alla!

Läs mer
Bild2-beskuren

Skogens mångfald visas upp på Skedemosse Gård

Under Skördefest-lördagen kommer det att anordnas flera aktiviteter på Skedemosse Gård. Väl värt ett besök!

Läs mer
Olandssolvanda

Öland – för alla smaker – året runt!

När du fått smak för Öland och upplevt fotspåren i den blöta sanden eller på de varma stenhällarna så har du ändå bara börjat din öländska upplevelseresa. Välkommen hit!

Läs mer
007-300dpi-liten

”Totalförsvar Öland” – besöker Stora Rör igen

Skördefestlördagen 1 oktober genomförs för tredje året i rad en förevisningsövning i Stora Rör som kallas “Totalförsvar Öland”.

Läs mer
Sven-Ekberg

Jersey-festival blev Ölands Skördefest!

Vi passade på att ställa några frågor till Sven Ekberg, upphovsmannen till Ölands Skördefest. Det är en mycket upptagen man, men han tar sig alltid tid för Skördefesten.

Läs mer
borgholm bild2

Borgholm förr, idag och i framtiden

För 200 år sedan, den 28:e augusti 1816 fick Borgholm fick sina stadsrättigheter.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: