Bo Äta Göra Service

Fler val

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag:

Jersey-festival blev Ölands Skördefest!

Sven-Ekberg

Vi passade på att ställa några frågor till Sven Ekberg, upphovsmannen till Ölands Skördefest. Det är en mycket upptagen man, men han tar sig alltid tid för Skördefesten. I synnerhet när det är 20-årsjubileum för Sveriges största Skördefest!

Hur fick du idén till Ölands Skördefest?

– På ön Jersey ute i engelska kanalen anordnas i maj varje år Good food festival, en stor matfestival där man visar upp allt gott som den lilla kanalön kan erbjuda. När jag satt i radiohuset och redigerade ett reportage från festivalen  konstaterade jag att det fanns en rad likheter mellan Jersey och Öland.

Båda öarna har fantastiska råvaror, duktiga odlare och producenter, kreativa och namnkunniga kockar.  Varför skulle man inte kunna göra en ”Good food festival” på Öland frågade jag mig och på den vägen är det.

Hur gick det till när organisationen kring Skördefesten började sättas samman?

– Den första jag testade idén på var  Rolf Attoff som  tände direkt och därmed var bollen i rullning. Rolf tog den ekonomiska risken och gick in med eget kapital,  så att vi kunde komma igång. Utan Rolf hade det aldrig blivit någon Skördefest. Sällskapet Årets Ölänningar ställde sig helhjärtat bakom projektet.

Måns Rossander gjorde loggan, pumpan som fortfarande är Skördefestens signum. Vi lyckades snabbt knyta ”arbetshästarna” Jeanette Milesson, Jörgen Areskough och Anne Willks till projektet, vilket var ett lyckokast. I samarbete med Södra Ölands konstnärsgille skapade vi också Konstnatten som redan  premiäråret blev en dundersuccé.

Vilka var de ursprungliga visionerna för er som startade Skördefesten?

– Vi ville visa att Öland är så mycket mer än bara sol och bad några korta sommarveckor. Målsättningen var att lyfta fram det kulinariska Öland och skapa Nordens Provence. Tidigare stängde Öland när skolorna började i mitten av augusti. Skördefesten blev  den säsongsförlängare som man talat om i många år.

Vi återupplivade också en urgammal svensk bondetradition. Skördefesten ligger alltid i anslutning till Mickelsmäss som förr satte punkt för odlingsåret.

Hur var gensvaret från ölänningarna när ni började med Skördefesten?

– Det var blandat men mest väldigt positivt. Vi var ju kaxiga och satte som målsättning redan första året att Skördefesten i månadsskiftet september/oktober skulle locka lika mycket folk till Öland som midsommar. Det är klart att olyckskorparna kraxade att ”för det första går det inte och för det andra är det omöjligt”. Men vi lyckades och i dag tror jag att alla ölänningar gillar sin Skördefest.

Vilka samarbetspartners har betytt mest för Skördefesten?

– Först föreningen Årens Ölänningar som gav tyngd åt projektet. Sedan kommunerna, regionförbundet, länsstyrelsen, Södra Ölands konstnärsgille, LRF, Länsförsäkringar och många andra stora och viktiga aktörer.

Men de som skapat folkrörelsen Ölands Skördefest är ölänningarna själva. De som varje år ställer upp och gör festen.

Vad har Skördefesten betytt för Öland?

– Den har definitivt placerat Öland på den kulinariska kartan. I dag reser många till Öland för matens, krogarnas och de fina råvarornas skull.

Jag tror också att den betytt mycket för sammanhållningen på landsbygden. Alla, unga och gamla, samarbetar för att visa upp en vacker och positiv bild av det goda Öland. Den har skapat sysselsättning och omsätter miljonbelopp som stannar på ön och ger  betydande skatteintäkter.

Hur mycket tror du att Skördefesten kan utvecklas?

– Den är inget självspelande piano och måste hela tiden förnyas och utvecklas. Men det får aldrig ske på bekostnad av kvalitet och det genuina. Skördefesten ska fortsätta att vara äkta och jordnära men också ett event i tiden. I år utökas festen med en dag och jag tycker att man ska jobba för en hel skördefestvecka.

På vilket sätt har Skördefesten nått ut i omvärlden?

– Mediabevakningen har alltid varit omfattande och Skördefesten har fått stort  genomslag såväl nationellt som internationellt. Redan 2002 belönades Skördefesten med Stora Turismpriset. Förra året fick jag själv ta emot Visitas stora pris. Maud Olofsson, ordförande i Visita,  sa bl a i sitt tal  ”att det är en ära att få dela ut priset till personen bakom denna briljanta idé som lockar närmare 300 000 besökare  och får snart sagt varje ölänning att engagera sig i festligheterna”. Då klämde jag fram en tår.

Det talas mycket om Ölands Skördefest i olika sammanhang ute i landet och många har också försökt att efterlikna konceptet.

Har du några speciella minnen från alla åren med Skördefesten?

– Massor. Jag blir lika imponerad varje år när jag åker runt på Konstnatten på södra Öland och fastnar i bilköer, trängs med folk från när och fjärran  i  Eriksöre och många andra byar.

Invigningarna har alltid varit festliga och högtidliga med kungligheter, statsråd och andra prominenta högtidstalare. Göran OT Dahlberg satte alltid färg på invigningarna och jag glömmer aldrig när Göran i folkparken i Byxelkrok sjöng ”Vi har öppnat pärleporten” tillsammans med statsminister Göran Persson. Båda med röda tygpumpor på huvudet.

Jag vill passa på att tacka alla som under de här 20 åren jobbat med Skördefesten och gjort den till landets i särklass största landsbygdsevent.

Text: Sven Ekberg, Louise Asp Olsson

Reportage

persnas-Prastgard-320x320

Persnäs Prästgård Kulturcentrum firar 10 år

Konst i kombination med musik och annan typ av scenkonst, gör en intressant mix i en helt unik miljö.

Läs mer
Olands-koksmejeri

Ölands Köksmejeri i Alby

Ölands Köksmejeri startade 2013 och ligger i Alby på sydöstra Öland.

Läs mer
bild03-beskuren

Bomans torghandel utökar

– När man är liten måste man hitta sin egen nisch säger torghandlaren Pelle Hermansson, och utökar med butik.

Läs mer
DSCN7923

Magisk kväll i Lindby!

Till Skördefesten bjuder LindbyBoden in till en magisk kväll där Incendium kommer att visa sina eldkonster vid två tillfällen under kvällen.

Läs mer
20150306-042_fix-beskuren-1

Skördefesten på Ekerum växer

Ölands Skördefest-aktiviteterna på Ekerum innehåller inte bara den välbesökta Mat- och Hantverksmässan utan även en Naturfest.

Läs mer
Nya-handlarbilden-beskuren-1

Mångfald och småskalig produktion på ICA Öland

På www.icaoland.se kan du med ett enkelt klick hitta en ICA-butik nära dej var du än bor eller befinner dig på Öland.

Läs mer
DSCF0003

Trivs barnen så trivs föräldrarna, är Sonjas motto.

På norra Öland, som alltid ligger högt i toppen på solligan, finns Sonjas Camping och Stugor, en femstjärnig oas för alla!

Läs mer
Bild2-beskuren

Skogens mångfald visas upp på Skedemosse Gård

Under Skördefest-lördagen kommer det att anordnas flera aktiviteter på Skedemosse Gård. Väl värt ett besök!

Läs mer
Olandssolvanda

Öland – för alla smaker – året runt!

När du fått smak för Öland och upplevt fotspåren i den blöta sanden eller på de varma stenhällarna så har du ändå bara börjat din öländska upplevelseresa. Välkommen hit!

Läs mer
007-300dpi-liten

”Totalförsvar Öland” – besöker Stora Rör igen

Skördefestlördagen 1 oktober genomförs för tredje året i rad en förevisningsövning i Stora Rör som kallas “Totalförsvar Öland”.

Läs mer
Sven-Ekberg

Jersey-festival blev Ölands Skördefest!

Vi passade på att ställa några frågor till Sven Ekberg, upphovsmannen till Ölands Skördefest. Det är en mycket upptagen man, men han tar sig alltid tid för Skördefesten.

Läs mer
borgholm bild2

Borgholm förr, idag och i framtiden

För 200 år sedan, den 28:e augusti 1816 fick Borgholm fick sina stadsrättigheter.

Läs mer

Välj ett område

Välj plats:

Klicka i allt du söker

Välj kategori:

Välj dagar

Välj dag: